SUBLIMAČNÍ POTISK HRNKŮ

Sublimace, to jsou živé a zářivé barvy na povrchu hrnků

SUBLIMAČNÍ TISK NA HRNKY A ŠÁLKY

Sublimace a sublimační potisk v tiskárnách se poprvé objevil v minulém století v USA. Tato poměrně mladá a moderní technologie potisku se brzy rozšířila i do Evropy a v současné době využívá sublimační technologii výroby celá řada tiskáren a provozů u nás. Co je vlastně sublimační potisk? Sublimační tisk se řadí mezi transferové technologie a spočívá ve využití dvou fyzikálních jevů. Prvním jevem je schopnost speciálního inkoustu, nanášeného na přenosový papír, změnit pevné skupenství na plynné. Druhý fyzikální jev spočívá v polymerech, kdy díky zahřátí materiálu dojde k rozvolnění jejich struktury a k otevření mikropórů.
Vše funguje tak, že se zvolený motiv při transferu v termolisu přenese ze speciálního dvouvrstvého papíru na materiál tak, že se pigment rozptýlený v plynu dostane mikropóry do struktury materiálu a po ochlazení je fixován uvnitř hmoty. Při teplotě cca 190 stupňů Celsia dochází k samotné sublimaci tedy zabarvení polyesterových vláken materiálu. Sublimační tisk dosahuje výrazných a stálých barev při relativně nízkých nákladech. Motivy  a loga vyrobená pomocí sublimace jsou extrémně odolná proti oděru, protože obraz není pouze na povrchu, ale barevné pigmety obarví materiál do hloubky.

Jaké materiály lze použít pro sublimaci?

Materiálů může být celá řada. Sublimační tisk je známý především z aplikace této technologie je 100% polyester, který pro účely sublimačního potisku nabízí vhodné vlastnosti. Sublimaci lze v určitých případech využít  na další materiály (například polyamid, polyakrylát, tricetát a podobně). Sublimačním tiskem můžeme potisknout speciálně upravené hrnky pro sublimaci, textilní a odvění design, textilie z polyesteru nebo jeho směsí, sportovní dresy, trička, lůžkoviny a mnohé další reklamní předměty. 

Výhody sublimačního tisku (nová technologie 2013)

  • Vysoká stálost a odolnost potisku
  • Brilantní podání barev díky optickým vlastnostem polymerů, bez světelných odlesků
  • Neznatelný tisk na omak
  • Výborné prokreslení detailů a barevných přechodů
  • Možnost tisku dodaných fotografií
  • Všechny barevné odstíny
  • Sublimační hrnky lze dávat do myčky, textil do pračky jako běžné prádlo
  • Zdravotní a ekologická nezávadnost

Nevýhody sublimačního tisku (nová technologie 2013)

  • Z výrobních důvodů, kdy není možné aby hrnek měl stoprocentně stejný průměr na horní i spodní části dochází k problémům k rovnému přenesení fotografií či motivů. Pokud je požadováno 100% pokrytí hrnků, pak dochází k problémům u spodního okraje vznikem mezery mezi přenosovým papírem a hrnkem.
  • Sublimace nezaručuje 100% identickou barevnost z originálních tiskových dat. Dochází k mírné odchylce barevnosti jako u digitálního tisku. 100% barevnost zaručuje pouze jiná technologie: vypalovací obtisk sítotiskem.

SUBLIMAČNÍ TISK NA HRNKY

Sublimační hrnky patří k ekonomicky velice výnosnému druhu kusových potisků. Na našem trhu je více druhů hrnků k potisku, většinou se jedná o hrnky v objemu cca 250 až 300 ml. Na tyto hrnky máme i nastaveny tepelné objímky lisů. V nabídkách distributorů je možné najít ale i například skleničky a skleněné hrnky. Pro potisk těchto předmětů je nutné vlastnit speciální topné tělesa, nebo objímky - v případě transferů v pecích/troubách.

Sublimační tisk aplikujeme zásadně na keramické hrnky, které mají na sublimaci uzpůsobenou povrchovou úpravu. Kromě klasických keramických hrnků válcovitého tvaru nabízíme také magický hrnek. Jedná se o černé hrnky, které při zalití horkou vodou změní postupně barvu na čirou/transparentní a umožní vidět natištěný motiv. Změna dochází pouze tam kde je dostatečná teplota, takže ucho a další části zůstanou buď v původní barvě, nebo na některém mezistupni zesvětlení.

S námi se nemusíte výsledku sublimačního potisku na hrnky obávat. Máme se sublimačním potiskem velké zkušenosti a veškeré možné technologické problémy "vychytáme" ihned na začátku výroby.

MUGS s.r.o.
Váš výrobce a dodavatel reklamních hrnků a skla


Fotoalbum

Dárkové hrnky potisknuté sublimací

Dárkové hrnky potisknuté sublimací

Dárkové hrnky potisknuté sublimací

Dárkové hrnky potisknuté sublimací