KERAMICKÉ VS. PORCELÁNOVÉ HRNKY

Mezi keramickými a porcelánovými hrnky je velký rozdíl ve výrobním procesu a také kvalitě, lépe řečeno záleží na jejich přímém využití.

Technicky vzato, porcelánové hrnky jsou jednou z mnoha kategorií hrnků, obecně nazývaných keramické. Keramické hrnky mohou být vyráběny z keramiky nebo kameniny. Keramické jednoduše odkazuje na "jakýkoli produkt (jako kamenina, porcelán, nebo pálená hlína) vyrobené hlavně z nekovových minerálů (jako např. jíl) vypalováním při vysoké teplotě. Hovorově, většina lidí mluví o keramických hrncích jako jakémkoliv výrobku, který není z porcelánu. Rozdíly mezi různými typy keramických hrnků závisí na surovině, ze které jsou vyrobeny, jakož i na vypalovací teplotě a dalším složení a výrobních postupech.

Kvalitní keramické se vyrábějí z keramické hlíny s minimálním výpalem 2100 stupňů Celsia. Vypálená keramická hmota sama o sobě musí být ještě chráněna glazurou. Z hlediska praktického uplatnění v běžném lidském životě a s ohledem na množství produkovaných výrobků má z celé široké škály keramických materiálů, největší význam keramika na bázi jílových surovin. Tato skupina keramiky zahrnuje materiály, pro jejichž tvarování a tepelné zpracování je rozhodující přítomnost převažujícího množství jílové suroviny. Hlavními představiteli jsou kromě keramických hrnků a jiného nádobí také cihlářské výrobky, kamenina, pórovina, porcelán a šamot, který však, z hlediska praktického užití náleží k žárovzdorné keramice.

Jako porcelán se označují slinuté, bílé a v tenké vrstvě průsvitné, vodu ani plyny nepropouštějící keramické výrobky, zhotovené z jemně mleté směsi kaolínu, křemene a živce. Porcelánové hrnky se vypalují při teplotách až 2600 stupňů Celsia. Většina porcelánových výrobků se tvaruje z plastického těsta. U užitkového porcelánu (např. hrnků, talířů) je to zejména tzv. točení rotačně symetrických těles s využitím sádrových forem. Při výrobě elektroporcelánu se pak používá obtáčení a frézování výlisků. Velmi rozšířeným způsobem tvarování dutých a plochých nerotačních tvarů je lití suspenze do sádrových forem. Některá plochá tělesa se tvarují rovněž lisováním z granulátu.

Významnou vlastností porcelánových hrnků oproti klasickým keramickým hrnkům z pálené hlíny je tloušťka, váha a bělost glazury. Porcelánové hrnky jsou více tenkostěnné a povrch bělejší. U nových technologií výroby NEW BONE dokonce porcelán dosahuje průsvitnosti a lehkosti. Porcelán má oproti keramice hladkou strukturu, krásný lesk a je poměrně lehčí. Keramické hrnky mají větší tloušťku, jsou vždy neprůhledné a poměrně těžké a robustní. Keramické hrnky jsou obecně ideální na "lidové dekorace". Keramika pak díky silným stěnám dobře drží teplotu horkých nápojů a jídel. Stejhně tak má ale výborné vlastnosti na uchování teploty nápoje například italský silnostěnný porcelán.

Volba výběru mezi porcelánovými a keramickými hrnky je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb a využití nádobí v praxi. Porcelánové hrnky jsou výbornou volbou, pokud jde o životnost, moderní design a nároky kladené na nádobí ve většině gastro provozů. Keramické hrnky a jiné nádoby z keramiky jsou naopak ideální jako dekorace do interiérů anebo jako nádobí do čajoven a restaurací v lidovém stylu.


Fotoalbum

Foto z výroby - pískování hrnků

Foto z výroby - pískování hrnků

Foto z výroby - výroba obtisků na výpal

Foto z výroby

Foto z výroby

Výpal hrnků v pecích

Výpal hrnků v pecích